به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر الگونیوز به نقل از روابط عمومی معاونت هنری، بعد از صحبتهای معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست تخصصی حقوق تئاتر که در خانه تئاتر برگزار شد، رسانهها واکنشهای مثبتی نسبت به سخنرانی محمود سالاری معاون وزیر در امور هنری داشتند.
مهمترین نکتهای که در همه این مطالب اعم از گزارش، یادداشت و مصاحبه دیده میشود، سعه صدر و همراهی معاون هنری وزیر در مسیر گفتوگو و تعامل با هنرمندان برای شنیدن نقدها و صحبتهای آنان و پاسخ وی به ایشان است. نکتهای که کمتر میتوان در ادوار گوناگون مدیران هنری در نسبت با هنرمندان آن را پیدا کرد.
حضور بیسابقه معاون هنری در جمع هنرمندان تئاتر
روزنامه ایران در این باره حضور سالاری را در آن نشست، با عنوان شبی متفاوت برای اهالی تئاتر توصیف کرد که تا قبل از آن چنین تجربهای نشده بود:
«سهشنبهشب گذشته در جریان برگزاری دومین شب از سلسله نشستهای تخصصی حقوق تئاتر در خانه تئاتر، شب متفاوتی برای اهالی تئاتر اتفاق افتاد که بیراه نیست اگر بگوییم تا پیش از آن تجربه نشده بود و شاید تا سالها بعد هم مشابه آن کمتر پیدا شود. محمود سالاری، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در این مراسم تا پاسی از شب به گفتوشنود با اهالی تئاتر پرداخت و این درحالی بود که ادبیات جاری در نشست، تنشهای فرهنگی و سیاسی و اختلافنظرها پیرامون مسأله همیشه پرحرارتی به نام ممیزی، وضعیت را متفاوت از هر نشست تخصصی یا عمومی دیگری میکرد. از این رو، نهتنها نفس حضور مقام ارشد هنری دولت در جلسهای با این شرایط از سوی اهالی تئاتر به اذعان بسیاری از آنان، مورد احترام و متمایز تلقی شد بلکه شفاف شدن نظرات مدیران گذشته و حال و همچنین هنرمندان فعال تئاتر درباره موضوع «ممیزی»، ترسیم نقشه راه آینده را روشنتر و تعامل با بازیگران این اکوسیستم را هموارتر کرد.»
سالاری راه تعامل و گفتوگو با هنرمندان را باز کرد
این روزنامه همچنین در مصاحبه خود با رحمت امینی کارگردان و نویسنده تئاتر به بررسی اهمیت تعامل و گفتوگو میان هنرمندان و مدیران هنری پردراخت. امینی در این مصاحبه ضمن آنکه بر حضور مدیران مانند سالاری در نشستهای هنری صحه گذاشت این حضور را مثبت دانست و گفت: فکر میکنم نهتنها باید گفتوگو انجام شود بلکه باید «گفتوگو» به معنای دقیق آن شکل بگیرد.
گامی مهم در مسیر کرسیهای آزاداندیشی
وطن امروز نیز در روزنامه شنبه صبح خود با تأکید بر اهمیت گفتوگوی سازنده میان مدیران و هنرمندان این نشست را بیسابقه خواند و نوشت:
«مطلقا برای حرفهای سیاسی گوش شنوا ندارم»؛ بیتردید این شاهبیت سخنرانی محمود سالاری، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشستی بود که امکان برگزاریاش در دولتهای سابق وجود نداشت، چه رسد به اینکه معاون وزیر ارشاد و مسؤول امور هنری دولت نیز در آن شرکت کند و آزادانه هنرمندان پیرامون بحث ممیزی در تئاتر رخبهرخ سخنرانیهای صریح و تندوتیز انجام دهند. مروری بر ادوار گذشته نشان میدهد چنین نشستهایی در این سطح کمتر برگزار شده و در محافل بهمراتب کمرمقتر و صدالبته کمعمقتر یک مسؤول ساده تئاتری نیز حاضر نشده است و این را باید یک گام بسیار مهم در مقوله احترام به کرسیهای آزاداندیشی و تعامل با هنرمندان برشمرد. معاون هنری وزارت ارشاد همسو با رویههای وزارت فرهنگ مبنی بر گفتوگو و تعامل با هنرمندان در این نشست حاضر شد و همین حضور سند محکم و مستحکمی است از راه و رویه دولت سیزدهم در تعامل با هنرمندان و این در حالی است که به گواه بسیاری از فعالان هنری بویژه هنرمندان تئاتری همواره دولتمردان سابق با نگاهی از بالا به پایین به این موضوع مینگریستند و اساسا امکانی مبنی بر برپایی چنین نشستهایی وجود نداشت…سالاری بعد از ۲ سال سکانداری در ساختمان خیابان استاد شهریار با حضورش در این نشست ثابت کرد بهترین و درستترین گزینه برای معاونت هنری است.»
سندی بر حقانیت وزارت فرهنگ در مسیر احترام و گفتوگو با هنرمندان
روزنامه کیهان نیز در ستون خود از صبوری معاون هنری ارشاد نوشت: سالاری در پاسخ به حاضرین اعلام کرد که همواره ساحت هنر را فراتر از موضوعات سیاسی دانسته و علیرغم اشراف به قصد و نیت برگزارکنندگان این جلسه غیرفرهنگی با نیتهای سیاسی برای شنیدن حرفهای اهالی تئاتر حاضر شده است. نفس حضور یک مقام ارشد و بلند پایه وزارت ارشاد سند حقانیت این وزارتخانه مبنی بر احترام به اصل گفتوگو و تعامل با هنرمندان بهشمار میرود.
این نشست در حالی با حضور یک مسئول دولتی برگزار شد که مشابه آن هرگز در ادوار گذشته به خصوص در دولتهای مدعی آزادی و اصلاحطلبی از سوی دولت اجازه برگزاری نداشت.
برخی از دیگر رسانهها مانند ایرنا صحبتهای معاونت هنری را با این تیتر منتشر کرد: مخلص جویندگان حقیقتام نه آنهایی که با سفارتخانه در ارتباطاند. در ادامه گزارشی از این نشست را میخوانید:
در نشست تخصصی «حقوق تئاتر» خانه تئاتر، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور خود در این جلسه را با توجه به اهمیت کرسیهای آزاداندیشی عنوان کرد و گفت که البته دغدغه این جلسه ممیزی نیست بلکه بیشتر سیاسی و مرتبط با موضوع انتخابات است و « موضوع این است که برخی دوستان با بعضی سیاسیون جلساتی داشتهاند، مبنی بر اینکه به بهانه بحث درباره ممیزی، کسانی را وارد گفتگوهایی کنند چون قرار است برای شرکت در انتخابات آماده شوند.»
در آلمان که سانسور نبود؛ پس چرا اثری از عباس معروفی نوشته نشد؟
معاون هنری، ممیزی را بحثی دراز دامن دانست و اضافه کرد: عباس معروفی (نویسنده) گلهاش از سانسور بود ولی وقتی به آلمان مهاجرت کرد، هم چیزی از او درنیامد. اینکه چرا سانسور برداشته نمیشود، به این دلیل است که کسانی که خواهان آن هستند، خودشان مدیریت داشتهاند.
عدهای با سفارتخانهها در ارتباط هستند
سالاری با بیان اینکه تئاتریها، خود تئاتر را تعطیل کردند، ادامه داد: اگر امروز سانسور را برداریم، یک «پهلوان اکبر میمیرد» و «شازده کوچولو» در میآید؟ عدهای با کلامِ خارج از عرف و ژست اپوزیسیون میکوشند فروش کنند. هر کسی با سانسور اندیشه مخالف است ولی عدهای با سفارتخانههایی همچون سفارت فرانسه در ارتباط هستند و معلوم است نباید کار کنند و گرنه مخلص کسانی هستم که دنبال حقیقتجویی باشند.
چرا هنوز بودجه خانه تئاتر در حساب است؟!
سالاری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت مبهم بودجه تئاتر خطاب به شرکتکنندگان در جلسه گفت: خانه تئاتر در دوران کرونا به انگیزه کمک به درمان هنرمندانی که دچار کرونا شده بودند، ۷۰۰ میلیون بودجه گرفت و هنوز در حساب است و علاوه بر آن چرا هنوز ۳ میلیارد بودجه خانه تئاتر هم در حساب است؟!
نمیخواهم نماینده مجلس شوم
او خاطرنشان کرد: برای تک تک نظراتی که مطرح میکنید، آماده گفتگو و یافتن راه حل هستم، اما برای بازیهای سیاسی مطلقا گوش شنوا ندارم. یک عکس ندارم که با گروه سیاسی بوده باشم. دنبال این نیستم که نماینده مجلس شوم یا عشق این صندلی را ندارم. بازی سیاسی باید جمع شود. در آن صورت، تئاتر میتواند کار خود را انجام بدهد.
بعد از صحبتهای معاون هنری، چهرههای حاضر در این نشست مانند بهروز غریبپور، محمد رحمانیان و رضا کیانیان به بیان سخنان خود پرداختند و کیانیان از حل شدن برخی مشکلات اجرایش توسط معاون هنری گفت. سالاری نیز که بعد از سخنان خود در جمع مانده و به صحبتهای آنان گوش داده بود، پاسخهای خود را بیان کرد.
هیچ کاری سلیقهای تعطیل نمیشود
او در بخش پایانی صحبتهای خود گفت که بر اساس آنچه دوستان گفتند، در اجرا اشکالاتی میتواند وجود داشته باشد.
سالاری خطاب به حاضران درباره تلاش خود و همکارانش برای رونق تئاتر و همچنین عدم برخورد سلیقهای گفت: ۴ نماینده مجلس خواهان تعطیلی نمایش «مخاطب» بودند که جلوی این تعطیلی را گرفتیم. وقتی کار سیروان خسروی در کرمان خراب شد، عذرخواهی کردم و به او سه اجرا در تهران دادم. پای کار استاد مرتضی عقیلی ایستادم. اما دیدهایم اول در نمایشی عبا بوده و بعد چادر نماز جایگزین شده یا بازیگر روی صحنه، اکت خود را عوض کرده است، در حالیکه باید به مجوز خود پایبند میبودند.
معاون هنری با اشاره به تعداد اجراهای نمایشی ادامه داد: قریب ۱۰ هزار نمایش در سال ۱۴۰۰ اجرا شده اما چند نمایش تعطیل شده است. این طور نیست که هر کس از بیرون گفت فلان نمایش را تعطیل کنید، بگوییم چشم. در همان جلسات، نماینده قوه قضاییه حضور دارند. من مسئول حیطه خودم هستم. وقتی بخش ضد جاسوسی وزارت اطلاعات با سند و مدرک میآید، موردش وجود دارد.
معاون هنری یادآوری کرد: آیین نامههای شورای نظارت، بعضی مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است و بعضی هم نه و قابل تغییر است. منکر مشکلات نیستم. ممکن است ممیز اشتباه کرده باشد.تئاتر باید سیاسی باشد ولی سیاستبازی اصلا خوب نیست.
انتهای پیام/
دیدگاهتان را بنویسید