به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر الگونیوز؛ حتما برای شما هم این سوال پیش آمده است که عوامل یک اثر نمایشی به خصوص در سینما و تلویزیون چگونه انتخاب می شوند ؟
انتخاب عوامل پشت دوربین که بر اساس تخصص و توانمندی و البته مدت زمان فعالیت افراد رخ می دهد و در خیلی از اوقات هم روابط سینمایی در مشغول به کار شدن هنرمندان پشت دوربین موثر است . چه بسا کارگردانان و تهیه کنندگانی که علاقمند هستند با افراد خاصی کار کنند و معمولا دیده می شود که یکی فیلمبردار در چند پروژه مختلف تنها با یک کارگردان همکاری داشته است یا این مسئله حتی در خصوص طراحان و گروه تولید نیز ممکن است.
اما آنچه معمولا سوال بسیاری از افراد است و پاسخ آن می تواند جدا از جذابیت های مرسوم مطلع شدن از آنچه در پشت صحنه فیلم ها وسریال ها رخ می دهد می تواند پاسخگوی کنجکاوی بسیاری از افرادی باشد که اتفاقا سینما را بسیار حرفه ای و جزئی نگر دنبال می کنند. بطور مثال می پرسند که ؛
چرا فلان بازیگر برای فلان نقش انتخاب شده است ؟
چرا این بازیگر معمولا در آثار فلان کارگردان دیده می شود؟
بر اساس چه سلیقه ای بازیگران یک اثر کمدی انتخاب می شوند؟
چرا بازیگران در برخی از نقش ها مدام تکرار می شوند؟
چرا تهیه کنندگان و کارگردان در انتخاب بازیگران متفاوت حاضر به ریسک نیستند ؟
چرا برخی از بازیگران مدام با یک چهره در آثار مختلف دیده می شوند؟
چرا برخی از بازیگران را سالهاست در هیچ اثری نمی بینیم ؟
قبل از این که به کل سوالات بالا پاسخ بدهیم بد نیست سوال آخر را یک بار دیگر تکرار کنیم؛
چرا برخی از بازیگران را سالهاست در هیچ اثری نمی بینیم ؟
واقعا چرا؟
چرا برخی از بازیگران در سنین مختلف را که اتفاقا به لحاظ توانمندی و استعداد جزء افراد کاربلد و موفق هستندمدتهاست نمی بینیم؟
چرا در انتخاب نقش های آثار مختلف به سراغ بازیگران کم کار نمی رویم در حالی که آنها حاضر هستند با دستمزدی به مراتب پائین تر از دیگران برای امرار معاش وارد پروژه های مختلف بشوند اما سالهاست در خانه گوشه عزلت گزیده اند و برای معمولی ترین هزینه های زندگی نیز دچار چالش هستند در حالی که بازیگرانی به مراتب ضعیف تر و البته گران تر از آنها مدام در آثار مختلف می چرخند و چهره تکراری شان در نقش های تکراری تر مستمر قابل رویت است!
تحقیقات نشان می دهد که عوامل مختلفی در انتخاب بازیگران یک سریال تلویزیونی و یا فیلم سینمایی موثر هستند ؛
– محبوبیت
– معروفیت
– میزان دستمزد
– آشنایی با دفاتر فیلمسازی
– روابط مرسوم
– ارتباط با کارگردانان و تهیه کنندگان
– ارتباط با دستیاران و مدیران برنامه ریزی
که شنیده می شود گزینه آخر جایگاهی به شدت موثر در فعالیت مستمر بازیگران دارد.
به رغم اینکه بسیاری از افراد فکر می کنند بازیگران توسط تهیه کنندگان و کارگردانان انتخاب می شوند باید بگوییم تنها چند نقش اصلی مد نظر تیم تولید هستند و کارگردان معمولا برای انتخاب نقش اصلی اثرش با وسواس عمل می کند و هر چه از نوک هرم به شیب تیم بازیگری می رسیم کار از دست تهیه کننده و کارگردان خارج می شود و این دستیاران هستند که در انتخاب بازیگر و جای دادن بازیگران دوست و آشنای خود در ترکیب بازیگری آثار نقشی مهم و حیاتی دارند!
هرگز فکر می کردید که چه کسی نقش اصلی را در انتخاب بازیگران یک پروژه ایفا می کند ؟
سالها در سینمای ایران مد بود که فردی به عنوان کستینگ یا انتخاب بازیگر به چیدمان بازیگران یک پروژه مشغول است که اتفاقا در نوع حرفه ایش بسیار اتفاق درست و بجایی بود چرا که یکی از مهمترین و موثرترین بخش های پیش تولید یک اثر نمایشی چه در سینما و چه در تلویزیون انتخاب بازیگران مناسب برای نقش های مختلف و البته چیدن پارتنرهای درست و به جا بر اساس شخصیت های موجود در فیلمنامه می باشد که شاید این روزها بتوان گفت با وسواس کمتری فیلمسازان روی این نقطه مهم و اساسی توجه دارند و متاسفانه باید اعتراف کرد که بازیگران بر اساس قواعد دیگری از جمله ؛
– دستمزد
– روابط
و گاهی اوقات توانمندی در جذب اسپانسر انتخاب می شوند.
فروش نقش ها هم کماکان در برخی از تولیدات سینمایی یا شبکه نمایش خانگی مرسوم است .برخی از افراد تازه کار حاضر هستند برای نقش های مختلف هزینه کنند و حتی در تولید یک اثر تلویزیونی یا سینمایی نقشی موثر تر داشته باشند به نحوی که جدا از تزریق پول به پروژه در بحث تولید از جمله مهیا کردن لوکیشن و … نیز حضوری فعال دارند.
اما این حواشی نکته مهم این مطلب نیست.
نکته ای که در نگارش این گزارش نگاهی حیاتی تر و مهم تر از بحث حضور تکراری برخی از بازیگران در آثار مختلف است که حوصله مخاطب را سر می برد.
اینکه کارگردانان و تهیه کنندگان به دنبال لقمه آماده هستند و حاضر نیستند برای ایفای نقش های مختلف به سراغ بازیگران جدید بروند و چهره های نویی را معرفی کنند موضوع این گزارش است.
آماده خوردن اتفاق مرسومی است که در اکثر پروژه ها آن را به کرات دیده ایم و بازیگر نیز برای از دور خارج نشدن به سختی مراقبت می کند تا خودش را در آثار مختلف تکرار نکند و بعد از چند وقت بالاجبار باید به یکی از پیشنهاداتش جواب مثبت دهد تا از بازی خارج نشود.
چه بسیار بازیگرانی هستند که می توانند در نقش های مختلف ستاره شوند اما در سالن های تئاتر می مانند تا بازیگران رابطه ای در پروژه های مختلف مدام تکرار شوند و تماشاگر آزارتر از هر روز پلان های تکراری شان را در آثار مختلف گاهی با یک پوشش کلیشه ای تکرار کنند.
طبیعی است که مدیران مختلف چه در سازمان صدا و سیما و چه در سینما می توانند روی این مسئله نگاه ویژه داشته باشند و تیم های تولید را مجاب به انتخاب بازیگران متنوع و حضور چهره های جدید در هر پروژه کنند.
چرا برای هر اثر نمایشی در کنار چهره های نامدار نباید به سراغ چند بازیگر تئاتری جوان و کاربلد و با
استعداد برویم ؟
چرا برخی از بازیگران نامدار این مرز و بوم باید در خانه بمانند و کار نکنند؟
این نکته می تواند مد نظر مدیران باشد و کمیته ای در این رابطه تشکیل شود تا بازیگران پیشکسوت هم بتوانند در آثار مختلف حضور داشته باشند و جریان ا مرار معاش زندگی شان دچار خدشه نشود و البته در رنگ آمیزی تیم بازیگری آثار مختلف نیز به یک تنوع برسیم.
اما فراموش نکنیم که استفاده مدام از بعضی از ستاره ها امری اجتناب ناپذیر است چرا که چه در سینما و چه در تلویزیون ستاره ها و چهره های کاربلد نامدار با توجه به اقبال مخاطب و نقشی مهم و اساسی دارند و نمی توان نادیده گرفت که حضور برخی از بازیگران در آثار مختلف خواسته مخاطب است و نه تنها حضور تکراری ندارند که در نقش های مختلف مانند ستاره ای متفاوت می درخشند و رمز موفقیت اثر محسوب می شوند.
با این اوصاف باید گفت انتخاب بازیگر یکی از سخت ترین و حساس ترین لحظات تولید و پیش تولید یک اثر نمایشی است که اگر با دقت و شرافت رخ دهد به راحتی می توان آن را در پیروزی آن اثر حس کرد و اگر این اتفاق بر اساس ضوابط نباشد و روابط و نکات دیگر در آن موثر باشند عملا تماشاگر عام نیز متوجه این نامرغوبی اوضاع می شود.
به زودی در گزارشی مفصل تر ماجرای انتخاب بازیگر ، کستینگ پشت دوربین ، افرادی که در این حوزه فعال هستند و البته دستیاران و برنامه ریزانی که در این مسیر مافیایی تشکیل داده اند را بررسی می کنیم.
انتهای پیام/
دیدگاهتان را بنویسید