به گزارش خبرگزاری الگونیوز؛ در روزهای که متقاضیان نهضت ملی مسکن چشم انتظار تکمیل پروژههای نهضت ملی مسکن هستند بسیاری از سازندگان اعلام میکنند که باید منابع مالی لازم به پروژه ها تزریق شوند این در حالی است که بانک ها همچنان در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن مقاومت میکنند.
قانون جهش تولید مسکن برای تقویت و تکمیل پروژه های نهضت ملی در سال گذشته در مجلس به تصویب رسید، این قانون بانک ها را موظف کرده که ۲۰ درصد از تسهیلات خود را به بخش مسکن اختصاص دهد اما بررسی ها و آمارها نشان می دهد که بسیاری از بانک های کشور از این وظیفه تخطی کرده و هیچ تسهیلاتی در این بخش پرداخت نکرده اند و عملآً مرتکب تخلف شده اند. حتی هشدارهای پیاپی و تهدید به مالیات ستانی هم نتوانسته آن ها را وادار به همکاری با طرح نهضت ملی مسکن کند.
بر اساس قانون، اگر بانک ها به این وظیفه تمکین نکنند، باید معادل یک پنجم عدد تعهد شده، جریمه به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. مبالغ این جرائم نیز به صندوق ملی مسکن واریز خواهد شد تا در عرصه های ساخت و ساز مسکن به کار گرفته شود اما اسماعیلی مدیرعامل صندوق ملی مسکن هم پیش از این اعلام کرده که هیچ مبلغی از کم کاری بانک ها به صندوق واریز نشده است.
بی توجهی بانک ها به قانون جهش تولید مسکن
کم کاری بانک ها در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن حاکی از آن است که روند ساخت پروژههای نهضت ملی مسکن با کندی مواجه شده و همین امر باعث شده که سازندگان ابزار گله مندی کنند که در همین زمینه فرشید پورحاجت دبیر انجمن انبوه سازان مسکن کشور در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه عملکرد بانکها در خصوص تخصیص ۲۰ درصد از منابع خود برای حوزه مسکن، قابل دفاع نیست گفت: تولید مسکن نیاز به برنامهریزی دارد و ساختوساز واحدهای مسکونی در سطح کشور باید متناسب با ابعاد و نیازهای خانوار افزایش پیدا کند.
پورحاجت با بیان اینکه پرداخت تسهیلات ساخت توسط بانکها، انگیزه سازندگان وانبوهسازان را در پروژههای مسکونی پررنگتر میکند افزود: سال های طولانی است که شتاب قیمتها و تورم عملاً هرگونه سیاستگذاری بانکی در حوزه مسکن را مشکل کرده است بنابراین حفظ سرمایه انبوه سازان و هدایت تسهیلات ساخت به سمت بازار مسکن میتواند این بازار را رونق دهد اینکه بانک ها توجهی به بخش مسکن نمی کنند باید بررسی شود و به گونه ای رفتار شود که آنها ناگزیر و مکلف به پرداخت تسهیلات به بخش مسکن باشند.
بررسی ها حاکی از آن است که به جز چند بانک، بیشتر بانک ها از پرداخت تسهیلات به بخش مسکن و طرح نهضت ملی مسکن سر پیچی می کنند. حال با افزایش سقف وام مسکن ملی از ۵۵۰ میلیون تومان به ۸۰۰ میلیون تومان به نظر می رسد ماجرای روند بی توجهی و یا نبود اعتبار از سوی بانک ها برای بخش مسکن ادامه یابد.
۱۷ بانک در پرداخت تسهیلات ساخت کوتاهی کردند
همچنین در این زمنیه فرشید ایلاتی کارشناس سیاست گذاری مسکن در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه ۱۷ بانک در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن، کوتاهی کرده اند گفت: مطابق قانون ۲۰درصد تسهیلات پرداختی از سوی بانکها باید برای امر ساخت مسکن باشد و به ساخت و ساز اختصاص یابد. قانون جهش تولید مسکن از سال ۱۴۰۰ ابلاغ شده است، اما برخی بانکها از پرداخت تسهیلات ساخت مسکن امتناع میکنند.
این کارشناس مسکن با بیان اینکه قانونگذار در این زمینه جرایمی در نظر گرفته که باید به صندوق ملی مسکن واریز شود گفت: در دو سال و نیم گذشته میزان این جرایم به بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. عدم عملیاتی شدن این جرایم سبب میشود تا قانون یاد شده از قوام لازم برخوردار نباشد؛ در این زمینه انتظار میرود سازمان امور مالیاتی به اخذ جرایم پرداخته و دستگاههای نظارتی بر این موضوع نظارت داشته باشند.
چالش تامین مالی بانک ها باید پیگیری شود
براساس این گزارش پیش از این هم مالکی معاون وزیر راه و شهرسازی از عدم همکاری بانک ها در پرداخت تسهیلات ساخت ابزار گلایه کرده و گفته بود: یکی از مهمترین چالشها در طرح نهضت ملی مسکن بحث تامین مالی و تسهیلات بانکی است که باید این موضوع را در شورای عالی مسکن پیگیری کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته درخصوص تامین مالی پروژههای مسکن از طریق بازار سرمایه اقدامات مثبتی صورت گرفته است، تصریح کرد: جذب سرمایههای خرد یکی از ظرفیتهای مفید تامین مالی پروژههای نهضت ملی مسکن است.
تامین مالی پروژههای نهضت ملی مسکن اصلی ترین معضل است
مسعود بیاتمنش سرپرست معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی با تاکید بر بحث تامین مالی پروژههای طرح نهضت ملی مسکن، گفت: این موضوع از مشکلات اصلی طرح نهضت ملی مسکن است.
وی با بیان اینکه هماکنون نزدیک به یک میلیون متقاضی موثر طرح نهضت ملی مسکن در کشور وجود دارد، ادامه داد: اولویت بخش مسکن در وزارت راه و شهرسازی اتمام و تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن به این افراد از طریق استفاده از ظرفیت بانکها در سریعترین زمان ممکن است.
دیدگاهتان را بنویسید