دوشنبه / ۱۷ دی / ۱۴۰۳
×
جزییات و اهداف بیست و نهمین جشنواره تئاتر استان تهران

به گزارش خبرگزاری الگونیوز به نقل از روابط عمومی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، نشست خبری دست‌اندرکاران بیست و نهمین جشنواره تئاتر استان تهران روز چهارشنبه ۹ آبان در اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران برگزار شد.

علی فروزانفر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و رئیس بیست و نهمین جشنواره استان تهران، اظهار کرد: آغاز کار این جشنواره در اختتامیه جشنواره بیست و هشتم بود. ما در روز اختتامیه در آذر ۱۴۰۱ دبیر جشنواره بیست و نهم را معرفی و پوستر آن را طراحی کردیم. برنامه‌ریزی این کار از یک سال قبل و روند اجرایی این جشنواره از فروردین ماه آغاز شد. امروز که ما در نشست خبری پیش از برگزاری جشنواره هستیم عمده استان‌های کشور درگیر برنامه‌ریزی نقطه ابتدایی جشنواره استانی هستند و اینکه آیا اصلا امسال جشنواره استانی خواهند داشت یا خیر. این نقطه تمایز استان تهران است. استان تهران همانطور که ظرفیت‌های متعددی در اختیار دارد همواره باید نسبت به استان‌های دیگر پیش‌گام و الگو باشد. به همت دوستان انجمن نمایشی استان تهران به ویژه امیر حسین شفیعی دبیر محترم جشنواره امسال این وجه تمایز به خوبی خود را نشان داد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران تصریح کرد: این جشنواره به لحاظ امکانات مالی نسبت به ظرفیت سال ۱۴۰۲ حداقل چهار برابر رشد کرده است. اما به لحاظ فعالیت، کیفیت و کمیت این جشنواره نسبت به سال گذشته پیشرفت ده‌ها برابری داشته است، پیشرفت خوبی که هیچ سنخیتی با ظرفیت مالی آن ندارد. میزان شرکت‌کنندگان، تعداد آثار و کیفیت کارها رشد معناداری داشته است. این اتفاق خوب یک نشانه است، نشان از اینکه اگر به فضای هنری کشور و ظرفیت‌های هنری اعتماد شود و مسئولین دولتی یک قدم در این عرصه بردارند جامعه هنری ۱۰ قدم برمی‌دارد و به خوبی در این فضا ظهور و بروز پیدا می‌کند.

رئیس بیست و نهمین جشنواره تئاتر استان تهران با اشاره به اینکه یکی از اهداف جشنواره‌های استانی توجه بیشتر به شهرستان‌های هر استان است، ابراز کرد: این ویژگی امسال به نحو بسیار مطلوبی اتفاق افتاده است و از ۱۶ شهرستان استان تهران هر ۱۶ شهرستان آثاری را به دبیرخانه جشنواره ارسال کردند و بعد از بازبینی آثار و بررسی معیارهای کیفی صرفا ۲ شهرستان هستند که در ادامه روند جشنواره اثری ندارند. ۲ شهرستان ورامین و شهریار به صورت خاص ۹ اثر در جشنواره داشتند. در مجموع ۶۷۸ اثر متقاضی حضور در جشنواره بودند که از این میان ۲۲۲ اثر بازبینی شده است. ۱۱۹ اثر در بخش نمایشنامه نویسی شرکت داشتند و ۵۵ نمایش در جشنواره اجرا می‌شود که در نوع خود در یک جشنواره استانی بی‌نظیر است. جوانترین کارگردان جشنواره، یک جوان ۱۷ ساله از شهرستان ورامین با اثر «جاویدخوان» و پیشکسوت تئاتر استان استاد عزت الله قمی با اثر «رویا» در این رویداد هنری شرکت کردند.

امیرحسین شفیعی دبیر جشنواره نیز در این نشست ضمن گرامی‌داشت شهدای فراجا، گفت: از سال ۱۴۰۱ مدیریت جشنواره تمام و کمال به هنرمندان استان سپرده شد و اداره‌کل وظیفه حمایت، هدایت و نظارت را به عهده گرفت. آقای فروزانفر با اعتماد به هنرمندان و برنامه‌ریزی یک ساله و حمایت کامل باعث شد این رویداد فراتر از یک جشنواره استانی عمل کند. اجرای عموم و جشنواره دو هدف اصلی این رویداد بود. همواره عده‌ای از هنرمندان شهرستان‌های استان تهران به دلیل فعالیت در شاخه‌های تئاتر کودک و طنز امکان مشارکت نداشتند در این دوره امکان حضور همه سلایق فراهم شد.

وی با اشاره به تعداد گروه‌های تئاتری فعال در استان تهران گفت: حدود ۷۴ گروه رسمی و نزدیک به ۸۰ گروه غیررسمی در ۱۶ شهرستان استان تهران فعالیت می‌کنند، یعنی در مجموع نزدیک به ۱۵۰ گروه نمایشی در استان مشغول به کار هستند. شهر تهران نیز امسال به جشنواره اضافه شده است که به‌نوعی یکی از شهرستان‌های استان تهران به شمار می‌آید. ۱۴ کارگاه در زمینه‌های تهیه‌کنندگی، کارگردانی، بازیگری، نویسندگی، نمایش خیابانی، نمایش کودک، موسیقی و طراحی صحنه با حضور و مشارکت ۹۵۰ هنرجو برگزار شد و برای اولین بار جایزه هنرجو به بهترین ایده از ماحصل کارگاه‌ها در نظر گرفته شده است.

شفیعی با بیان اینکه سه اثر برگزیده از سه بخش به جشنواره تئاتر فجر معرفی می‌شوند ادامه داد: ۹ اثر در بخش نهال، ۸ اثر در بخش لبخند که به آثار طنز و کمدی و نمایش‌های آئینی سنتی ایرانی اختصاص دارد اجرا می‌شوند و با همکاری جشنواره خندستان اصفهان نیز یک اثر از بخش لبخند به این رویداد معرفی خواهد شد. با حمایت و کمک بخش کودک و نوجوان حوزه هنری، ۱۰ اثر در بخش کودک و نوجوان اجرا خواهد شد. در سالن‌های مهر، ماه، اندیشه و سوره آثار برگزیده توسط حوزه هنری کودک ونوجوان جهت اجرای عموم حمایت خواهد شد. همچنین یک اثر جهت اجرا به تالار هنر معرفی می‌شود. ظرفیت مخاطبان و گردش مالی تئاتر کودک و نوجوان در شهرستان‌های استان تهران به دلیل جمعیت و عدم تفریحات دیگر بسیار قابل توجه است که می‌توان با برنامه‌ریزی دقیق گروه‌ها از این امکان استفاده نکرد.

این مدیر هنری با اشاره به بخش مسابقه توضیح داد: بخش مسابقه همان بخش از جشنواره است که ۲۸ دوره برگزار شده است. در این بخش ۶۳ اثر انتخاب شده است. بعضاً پایه اصلی جشنواره‌های استانی با موضوع آزاد برگزار شده است ولی تنوع خوبی در فرم و محتوا دراین بخش داریم و ۱۲ اثر در این بخش رقابت خواهند کرد. در زمینه محتوا از میرزازاده عشقی تا آسیب‌های اجتماعی را مدنظر قرار دادیم. بخش خیابانی با حضور ۸ نمایش برگزار خواهد شد و در بخش ایثار نیز میزبان مخاطبان خواهیم بود.

این هنرمند با اشاره به توجه ویژه به نسل جوان گفت: در هیئت انتخاب، کارگاه‌ها و اجراها توجه به نسل جوان داشتیم. باید به نسل جوان اعتماد کرد. در تیم‌های داوری هم این مسیر را ادامه خواهیم داد. گاهاً داوری در رویدادها تبدیل به شغل شده است. تلاش داریم جریان مستقلی را ایجاد کنیم. همچنین در هیئت‌های انتخاب از هنرمندان استان‌ها اسفاده کردیم. احمد ندافی (یزد)، سعید بادینی (سیستان و بلوچستان) و هادی کیانی (اصفهان) از هنرمندان همراه در این حوزه بودند.

وی درباره موضوعات جشنواره بیان کرد: جوانی جمعیت و فرزندآوری از موضوعات مهم ما بوده است. که ۱۲ اثر خیابانی و ۱ اثر صحنه‌ای اثر در این حوزه تولید و در بخش های مختلف اجرا خواهد شد. برگزاری یک جشنواره سالم به دور از حاشیه با محتوای مناسب و کیفیت قابل قبول مد نظر من بوده است. آثار راه یافته به جشنواره یا قبل از جشنواره یا بعد از جشنواره اجرای عموم خواهند اشت. جشنواره به گونه‌ای طراحی شده که اجرای عموم و اصل تولید تئاتر رعایت شود. ما کمک هزینه گروه‌های نمایشی را به صورت کامل واریز کرده‌ایم و در اختیار گروه‌ها قرار گرفته است اگرچه اندک است.

دبیر بیست و نهمین دوره جشنواره تئاتر استان تهران با قدردانی از حمایت‌های علی فروزانفر مدیرکل ارشاد استان تهران ادامه داد: رویدادهای هنری باید به هنرمندان سپرده شود و دولت و حاکمیت تنها نظارت و حمایت داشته باشند و این امر در این دوره از جشنواره انجام شده‌ است و آقای فروزانفر از ماه‌ها قبل بودجه جشنواره را در اختیار ما قرار داده‌اند.

وی با تاکید بر لزوم توجه به تئاتر شهرستان‌های استان تهران گفت: با همه تلاش‌های صورت گرفته از نظر فضای تخصصی تئاتر جزو فقیرترین استان کشور هستیم. در شهرستان‌ها گروه‌ها با مجاهدت و تکیه بر زانوی خود تئاتر کار می‌کنند. با توجه به تعداد ۵۵ اثر حاضر در جشنواره تئاتر استانی تهران متاسفانه سهمیه حضور ما برای معرفی اثر به جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر کم است که امیدوارم اداره‌کل هنرهای نمایشی در این مورد با توجه به گستردگی فعالیت‌ها و تعداد آثار جشنواره شرایط معرفی گروه‌های بیشتری را فراهم کند.

مهدیه حسنی معاون هنری و سینمایی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران نیز در این نشست به ارائه توضیحاتی از روند برگزاری و بخش‌های مختلف بیست و نهمین جشنواره تئاتر استان تهران پرداخت و گفت: این جشنواره در هفت بخش کارگاه‌های آموزشی، نهال، لبخند، کودک و نوجوان، مسابقه، خیابانی و ایثار برنامه‌ریزی شده است. حوزه هنری، مجموعه تئاتر محراب و پردیس تئاتر تهران مجموعا با ۱۰ سالن میزبانی این جشنواره را بر عهده دارند. حوزه هنری با ۴ سالن سوره، اندیشه، مهر و ماه، مجموعه تئاتر محراب با ۲ سالن به اضافه سالن جمشید لایق و مجموعه پردیس تئاتر تهران با ۳ سالن و یک فضای باز جهت آثار خیابانی برای این منظور در نظر گرفته شدند.

معاون هنری و سینمایی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران با بیان اینکه سعی و آرزوی ما این است که روزی امکانات شهرستان‌ها به گونه‌ای باشد که بتوان این رویداد را در شهرستان‌های استان تهران برگزار کرد در خصوص زمان برگزاری بیست و نهمین جشنواره تئاتر استان تهران، اظهار کرد: این رویداد به مدت ۸ روز از ۱۶ تا ۲۳ آبان ماه برگزار خواهد شد و آئین اختتامیه چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۸ در تالار اندیشه حوزه هنری است. در اختتامیه این رویداد از استاد عزت‌الله قمی که بیش از نیم قرن در شهرستان‌های ورامین و تئاتر استان تهران فعالیت کردند قدردانی می‌شود.

طاهره تبیرئی معاون فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان‌های استان تهران هم در ادامه این نشست ضمن گرامیداشت شهدای جبهه مقاومت و شهدای ارتش سرافراز جمهوری اسلامی ایران که در تجاوز رژیم کودک‌کش در دفاع از وطن به شهادت رسیدند، گفت: بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان‌های استان تهران از سال ۱۴۰۰ فعالیت‌های فرهنگی و هنری در زمینه‌های مختلف از جمله برگزاری جشنواره منطقه‌ای تجسمی، ساخت برنامه‌های تلویزیونی، حمایت از نویسندگان و مولفان، تولید سرود و موسیقی و… داشته است.

وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین‌ فعالیت‌های معاونت فرهنگی ورود به عرصه حمایت از هنرهای نمایشی بوده است، ابراز کرد: این اتفاق از سال ۱۴۰۱ آغاز شد. در سال ۱۴۰۱ با اضافه شدن یک بخش به جشنواره تئاتر استان تهران به عنوان بخش ایثار و تولید آثار نمایشی به صورت جدی از هنرمندان حمایت کردیم. سال ۱۴۰۱ با تولید ۱۲ اثر ۶ اثر با موضوع ایثار و ۶ اثر با محوریت شهید حاج قاسم سلیمانی و سال ۱۴۰۲ با تولید ۹ نمایش صحنه‌ای و ۸ نمایش خیابانی به پایان رسید. حال خوشحالیم در سومین گام خود همراه جشنواره تئاتر استان تهران هستیم و بخش مستقلی به نام ایثار داریم.

معاون فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان‌های استان تهران افزود: امسال ۷ اثر در بخش‌های مختلف با موضوع ایثار، ۴ اثر در بخش خیابانی، ۱ اثر در بخش لبخند و ۱ اثر در بخش مسابقه اجرا خواهد شد. دو نمایشنامه برگزیده نیز تولید شده است که مجموع آثار را به ۱۵ اثر می‌رساند.

تبیرئی با اشاره به اجراهای عمومی هنرمندان با موضوع ایثار گفت: در هفته دفاع مقدس ۸ نمایش خیابانی در شهرستان‌های استان تهران تولید و اجرا کردیم. ۴ اثری که امسال در جشنواره در بخش خیابانی حضور دارند نیز به اجرای عمومی گذاشته شدند. همچنین در سال ۱۴۰۳ دو اثر صحنه‌ای از تولیدات جشنواره قبل بنیاد شهید به نام‌های «ننه‌زار» و «ناگفته‌های هشت سال زنانگی» در مجموعه تئاتر شهر اجرا شد.

وی با تاکید بر اهمیت اجراهای عمومی توضیحاتی در خصوص بخش ایثار ارائه و اظهار کرد: تولیدات بخش ایثار با محوریت شهدای مرزبانی، جانبازان، فداکاری همسران شهدا و عملیات‌های شاخص دفاع مقدس، آزادسازی خرمشهر و .. است. ما یک اثر را در بخش صحنه‌ای و یک اثر در بخش نمایش خیابانی به جشنواره ملی ایثار که در دی ماه برگزار می‌شود، معرفی خواهد شد. داوران این بخش فرهاد قائمیان، محمد لارتی و امیر ساریخانی بودند. همچنین نمایش «رویای خیس» به کارگردانی محمد احمدی و نویسندگی محمد صالحیان از امروز در حوزه هنری به روی صحنه می‌رود.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *